Kuinka pitsa tuli Suomeen?

Pitsan suosio on pysynyt vuosikymmenestä toiseen erittäin suurena Suomessa ja suomalaiset ovat varsinaista pitsakansaa. Pitsaa kulutetaan muodossa kuin toisessa ja sen nauttiminen kuuluu niin arkeen kuin juhlaan. Pitsapaikkoja ja erilaisia ravintoloita, joiden ruokalistat pitävät sisällään myös pitsaa, löytyy ympäri Suomen pilvin pimein. Viime aikoina on myös havaittavissa myös autenttisten pizzerioiden uutta nousua, joka on ainoastaan nostanut laatutasoa korkeammaksi.

Moni kuitenkin miettii kuinka pitsa alun perin saapui Suomeen ja kuinka se nousi yhdeksi Suomen kansallisruuaksi. Ennen vuotta 1961 pitsa oli täysin tuntematon herkku, johon suomalaiset olivat tutustuneet ainoastaan Suomen ulkopuolella. Suomalaiset olivat sikäli onnellisessa asemassa, että pitsan toivat Suomeen juuri italialaiset siirtolaiset, jolloin suomalaiset pääsivät alusta tutustumaan aitoihin pitsoihin, eikä maahan päässyt syntymään vääristynyt kuvaa pitsan laatuvaatimuksista eikä alkuperämaasta. Suomen ensimmäisen pitsaravintolan eli pizzerian perusti legendaarinen Giovanni Tedeschi. Hänen ravintolansa avattiin vapun päivänä vuonna 1961. Uuden ravintolan nimeksi tuli omistajansa mukaan Giovanni. Ravintolan perustajan tarina on siitä erikoinen, että Giovanni Tedeschi oli alun perin merimies. Hän muutti Suomeen Yhdysvalloista, jossa hän oli tutustunut pitsan valmistuksen saloihin. Ravintola oli erittäin suosittu ja sinne oli aina jonoa. Hän pyöritti ravintolaansa pitkälti vielä 80-luvulta asti, kunnes se suljettiin.

Miltei samoihin aikoihin kuin Giovanni perustettiin, avattiin myös Lappeenrannassa pizzeria Adriano Bar. Sen perustivat yhdessä Raimo Kietäväinen ja italialainen Adriano Vinciguerra. Yllättäen Helsinkiin avattiin pizzeriat vasta vuonna 1970. Kruununhaakaan avattiin ravintola Rodolfo, jonka perusti Rolf Sjöberg. Samoihin aikoihin avattiin myös Albertinkadulle Trattoria Rivoletto. Tuohon ravintolaan hankittiin Ruotsista aito pitsauuni ja monia muita italialaisen keittiön reseptejä. Trattoria Rivoletton pääkokki Boris Telsavaara oli opiskellut pitsan valmistusta Ruotsissa, jolloin siellä toimi kaksi kuuluisaa pizzeriaa, Opera ja Östersjö. Trattoria Rivoletton pitsat perustuvat jälkimmäisen ravintolan resepteihin ja tekotapoihin, jossa Boris Telsavaara suoritti opintonsa. Trattoria Rivoletto on auki yhä tänäkin päivänä ja sen pitsoja pidetään Helsingin parhaimpina.

Tampere ei jäänyt pitsoissa Pekkaa pahemmaksi, vaan sen ensimmäinen pizzeria, Hämeenkadulla sijaitsevan Tavastian, perusti 1970-luvun alussa Jussi Linkosuo. Myös hän sai liikeideansa Ruotsista. Tampereen kuuluisin ja yhä toimiva pizzeria on nimeltään Napoli, ja se on avattu vuonna 1978. Napoli on siitä erityislaatuinen pizzeria, että sen lista on Suomen ja kenties koko Euroopan laajin. Listalta löytyy jopa yli 100 erilaista pitsaa. Napoli on yhä tänäkin päivänä erittäin suosittu, ja moni Tampereella vieraileva ulkopaikkakuntalainen pyrkii aina vierailemaan siellä, nauttiakseen Suomen parhaimmistoon kuuluvia pitsoja.

Tampereen lisäksi myös Turusta löytyy oma kappaleensa suomalaista pitsahistoriaa. Helsingistä kotoisin ollut kondiittori Dennis Rafkin perusti Linnankadulle Ristorante Denniksen vuonna 1975. Denniksestä tuli nopeasti kaupungin suosituimpia ravitsemusliikkeitä ja sen listalta löytyvä Francescana jätti moneen turkulaiseen sukupolveen lähtemättömän jäljen. Dennis Rafkin on värikäs persoona, joka on tuttu myös julkisuudesta. Hän myi nimeään kantavat neljä ravintolaa vuonna 2008.

Ensimmäiset valmis pitsat valmistettiin Saarioisten toimesta jo vuonna 1980-luvulla, jolloin ne tulivat ensi kertaa kauppoihin. Saarioisten pitsoista on lukuisia eri nimityksiä, joista tunnetuin lienee roiskeläppä. Se on yksi Suomen suosituimpia valmisruokia, joita enemmän myydään vain maksalaatikkoa. Ne ovat erityisen suosittuja nuorten keskuudessa, ja vaikka ne ovat menettäneet hieman suosiotaan pakastepitsojen tulon myötä, kulutetaan niitä edelleen miljoonia kappaleita joka ikinen vuosi.

Pitsan suosiosta kertoo myös, että ELO-säätiön organisoimassa kansallisruoka -äänestyksestä, yksi pääfinalisteista oli suomalaisten äänestämä pitsa. Kyseinen tulos herätti suurta keskustelua, eikä ihme sillä pitsa on tullut suomalaisten lautasille jäädäkseen.