Mikä tekee pitsasta niin suositun?

Mikä tekee pitsasta niin suositun?

Pitsa on eittämättä suomalaisten suosituimpana ruokaa. Pitsa saapui Suomeen jo 60-luvulta ja se on kasvanut valtaisaan suosioon ympäri Suomen. Tutkimuksia keskiverto suomalaisen pizzan kulutuksesta ei ole saatavilla. Mutta on varma, että suomalaiset kuuluvat maailmanlaajuisesti pitsansyöjien kärkikastiin. Pitsaa saa miltei jokaisen tavallisenkin ravintolan listalta, jonka lisäksi erilaisia pitsapaikkoja löytyy miltei jokaisen kaupungin kadunkulmasta. Pitsaa tarjoilevia ravitsemusliikkeitä löytyy nykyään myös pienemmiltä paikkakunnilta, ja Suomesta ei varmasti löydy yhtäkään kuntaa, jossa pizzeriaa ei olisi saatavilla. Humoristisesti voidaan puhua jopa pizzainvaasioista, sillä perinteisten suomalaisten ravintoloiden ja muonapaikkojen määrä, etenkin suurimmissa kaupungeissa on käynyt hyvin vähäisiksi, samalla kun pitsapaikkojen määrä alkaa ylittää jo niiden saturaatiopisteen.

Hinta on yksi tekijä, joka selittää pitsan suosiota. Einespitsoja on mahdollista saada, jopa alle euron hintaan, joten ne tarjoavat helpon ja halvan vaihtoehdon kiireisen arjen keskellä. Pakastepitsat ovat nostaneet pitsojen menekkiä, aivan uudella tavalla ja nykyisin ne ovat hyvälaatuisia ja saatavilla on mitä erilaisempia makuja. Suurin osa pakastepitsoista maksavat alle neljän euron, joka on kohtuullinen hinta herkullisesta ateriasta. Pitsa on perinteisesti ollut köyhien ruokaa, vaikkakin nykyään sen imago on muuttunut paljon siitä, missä kontekstissa pitsoja nautittiin kuin pitsa ensimmäisen kerran keksittiin Napolissa.

Helppous on toinen elementti, joka liitetään pitsoihin. Niiden valmistaminen on hyvin nopeaa ja syöminen vaivatonta. Monet pitsaketjut kuten Pizza Express tai Kotipizza toimittavat pizzoja suoraan asiakkaiden kotiovelle, ja tunnetusti viikonloppuisin moneen suomalaiseen kotiin kuljetetaan lähistöllä paistettu suussa sulava pitsa. Kaupoista on saatavilla myös valmiita pitsapohjia, jolloin kotikokin ei tarvitse muuta kuin iskeä pohjalle meluisensa täytteet ja iskeä pitsa uuniin. Kun taikinan saa ostettua valmiina muodostuu valmistus käytännössä muutaman minuutin kestoiseksi prosessiksi.

Perinteisten suomalaisten ruokien vaivalloisuus voi myös osittain selittää pitsan suosiota. Monet perinneruuat vaativat hyvät raaka-aineet ja niiden valmistus voi viedä paljonkin aikaa. Tämän lisäksi monien ihmisten tietämys perinneruoista on etenkin urbaaneissa ympäristöissä kadonnut, jolloin niitä pääsee nauttimaan lähinnä oikeissa ravintoloissa. Niiden hintataso voi olla monen tavallisen palkansaajan ulottumattomissa.

Pitsan valmistukseen liittyy myös yhteisöllisyyttä, sillä sen valmistaminen sujuu vaivatta myös isommalla porukalla. Monissa lapsiperheissä pitsan valmistaminen on koko perheen yhteistä tekemistä. Erityisesti lapset kokevat suurta riemua päästessään valmistamaan oman pitsansa, joiden kokkaaminen voi olla monella lapselle ensimmäinen kosketus ruuanlaittoon.

Pitsa on myös tasa-arvoista ruokaa, ja vain ani harva ihminen ei pidä pitsasta. Pitsoissa on korkean variaation mahdollisuus, joten kuka tahansa voi rakentaa oman mieleisensä pitsan valitsemistaan lempitäytteistä. Pitsa siis yhdistää ihmisiä hyvän ruuan äärellä.

Tärkein syy pitsan suosioon on kuitenkin hyvä maku. Pitsassa on hyvin optimaalinen määrä rasvaa ja suolaa, jotka stimuloivat hienostuneimmankin ruokailijan makunystyröitä. Pitsoja saa niin monilla täytteillä, että erilaisia yhdistelmiä lienee varmasti kymmeniä tuhansia.

Pitsan saatavuus on erittäin helppoa Suomessa, sillä kuluttaja voi ostaa pitsansa suoraan kaupan tiskiltä eines- tai pakastemuodossa, jonka lisäksi erilaisia pitsaravintoloita löytyy jokaiseen lähtöön ympäri Suomea. Vegaanibuumi on rantautunut myös pitsojen maailmaan, ja nykyisin pitsoista on saatavilla vegaaniversioina. Tällaisissa pitsoissa perinteinen juusto on korvattu kasvisrasvoista valmistetulla juustolla tai niistä voi puuttua kokonaan juusto.

Pitsa sopii niin arkeen kuin juhlaankin, siitä voi tehdä helposti yksinkertaisen ja edullisen version. Mikäli taas halutaan panostaa voi pitsasta valmistaa todellisen gourmet -elämyksen, joka hivelee makunystyröitä taaten loisteliaat makuhetket. Ei siis ihme, että pitsa on saavuttanut niin suuren suosion Suomessa.