Suomen pitsakultuuri

Pitsa on eittämättä suomen suosituimpia ruokia ja se on ollut osa suomalaista ruokakulttuuria jo 60-luvulta saakka. Pitsoja kulutetaan Suomessa valtavia määriä eri muodossa, joten voidaankin ansaitusti väittää, että pitsa on tullut suomalaiseen ruokakulttuuriin jäädäkseen.

Ensimmäinen italialainen pizzeria avattiin Lappeenrantaan Don Giovannin toimesta, minkä jälkeen suomalaiset pitsapioneerit avasit seuraavat ravintolat Rivoletton tai Napolin, jotka tulivat Helsinkiin tai Tampereelle. Oppia otettiin Ruotsista, jonne oli avautunut italialaisia pizzerioita hieman aikaisemmin. Pitsa teki suomalaisiin välittömästi valtaisan vaikutuksen ja pitsasta tuli koko kansan ruokaa, jota syötiin niin iloon kuin suruunkin. Ensimmäiset pizzeriat rikastuttivat suomalaista ruokakulttuuria, sillä ulkomaalaiset ravintolat olivat tuolloin vielä harvinaisuus ja ihmiset palasivat halusta kokeilla tuntemattomia herkkuja. Ei kestänyt aikaakaan, kun jo 80-luvulta lähtien monien suomalaisten ravintoloiden listat pitivät sisällään myös pitsoja.

1980- luvulla tapahtui pitsakulttuurissa suuri muutos, sillä tällöin Saarioiset toi markkinoille ensimmäiset valmispitsat. Tämä vei suomalaista ruokakulttuuria täysin uuteen suuntaan, sillä nämä tuotteet olivat yksinkertaisia, edullisia ja hyvin helppoja valmistaa. Nämä pitsat tunnetaan yhä edelleen nimellä ”roiskeläppä”, ja sellaista suomalaista ei taida löytyä, joka ei olisi koskaan maistanut niitä. Vaikka niiden maku ei aina ollut kovinkaan mairitteleva, eivätkä ne muistuttaneet aitoja italialaisia pitsoja muuten kuin nimeltä, yhdistivät ne kokonaisia sukupolvia. Niitä saattoi syödä kylmänä tai lämpimänä, ja alkuaikoina niitä tarjoiltiin juhlissa, kuten vaikkapa lasten syntymäpäiväjuhlissa. Niitä syötiin festareilla räntäsateessa tai ruotsinlaivoilla, jos rahaa ei löytynyt ruokailemaan laivan ravintoloissa. Ne ovat tänä päivänäkin suosittua ruokaa, jota nautitaan tilanteissa, jossa on kiire ja vatsa täytyy saada täyteen.

Toinen suuri muutos pitsakulttuuriin, johtui Yhdysvaltojen vaikutuksesta, sillä siellä oli keksitty, että pitsan menekkiä pystyttäisiin lisäämään, mikäli se toimitettiin suoraan asiakkaalle kotiin. Tällöin alkoi uudenlainen aika, jolloin pitsaa ei enää syöty pelkästään perinteisissä italialaisissa pizzerioissa, vaan myös kotona. Vaikka lehdet olivat täynnä pitsaohjeita, löi kotiinkuljetus läpi myös Suomessa. Kotiinkuljetus on valitettavasti myös heikentänyt pitsan asemaa ja arkipäiväistäyt sitä samalla tavalla kuin einespitsat, sillä kotiinkuljettavien pitsapaikkojen laatu on usein heikompi, kuin perinteisten ravintoloiden.

Toinen suuri pitsakulttuurin muutos liittyy Suomen rajojen avaamiseen, jolloin maahan alkoi virrata maahanmuuttajia Lähi-idästä ja Turkista. Työnsaanti oli heille hyvin vaikeaa, joten monet keksivät alkaa pyörittämään ruokapaikkoja, joissa tarjoillaan pitsaa ja kebabia. Näitä ravintoloita löytyy nykyään tuhansittain ympäri Suomen, ja moni suomalainen nauttiikin pitsansa juuri tällaisissa paikoissa. Pizza&Kebab -paikkojen ilmaantuminen on joka tapauksessa rikastuttanut Suomea, sillä näiden paikkojen pitsoissa on havaittavissa itämaiden makuja, jotka huumaavat kastikkeissa ja tulisuudessa. Nämä ovat hyvin lähellä turkkilaista lahmacun -piirakkaa, joka on suurta herkkua Lähi-idässä. Näiden paikkojen etuihin kuuluu myös halpa hinta, ja halvimmillaan pitsan voi saada jopa viiden euron hintaan, kun taas aidot italialaiset pizzeriat laskuttavat vähintäänkin tuplahinnan.

Toisaalta, halvat hinnat ovat johtaneet myös pitsakartelleihin ja pitsatuomioihin. Pitsojen myynti polkuhinnalla aiheutti taannoin suurta julkista keskustelua, ja eräs epäonninen pizzerian pitäjä päätyi, jopa polttamaan oman ravintolansa vakuutusrahojen toivossa. Onneksi tilanne on nykyisin rauhoittunut, ja uusien pitsapaikkojen syntyminen Suomeen on tuonut alalle tervettä kilpailua ja myös tuoneet monipuolisuutta pitsojen maailmaan. Pienten pitsapaikkojen vaikutus kulttuuriin on ollut myös positiivista. Monet niistä ovat auki varhaiseen aamuun saakka, jolloin kapakoista palaavat juhlijat saavat mukaansa vastapaistetun lätyn. Pyhinä on tavallista, että suomalaiset ravintolat ovat kiinni, mutta mikäli jouluruoat alkavat kyllästyttää jo joulupäivänä, on kuin Luojan lahja, että naapurin pitsapaikasta saa maittavaa murkinaa.

Pitsakulttuuri on myös viime aikoina kehittynyt, kun Suomeen on avattu korkean laatuluokan pizzerioita, jotka pyrkivät tarjoamaan mahdollisimman autenttisen pitsakokemuksen. Näin ollen suomalaisella on nykyisin enemmän valinnan varaa pitsojen suhteen kuin koskaan aikaisemmin.